De sessies Getuigen onderweg (het vroegere Verkeersgetuigen) confronteren jongeren uit het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs met het eerlijke en beklijvende verhaal van een persoon die als jongvolwassene slachtoffer werd van een verkeersongeval.
De getuige vertelt de jongeren over haar/zijn leven vóór het ongeval, over de oorzaak en de verwerking van het ongeval en alles wat daar rechtstreeks en onrechtstreeks uit voortvloeide, zoals de revalidatie en het opbouwen van een nieuw leven.
Een dergelijke getuigenis laat een diepe indruk na op zowel leerlingen als leerkrachten. Een greep uit de reacties:
- "je denkt altijd dat het jou en je omgeving niet kan overkomen, maar niemand is 100 % veilig"
- "ik ga mijn ouders opmerkzamer maken en niet meer meerijden met vrienden die gedronken hebben"
- "ik besef nu hoe snel het kan gebeuren en hoe moeilijk zo'n revalidatie is, straks ga ik mijn vriend toch zeggen dat hij voorzichter moet rijden"
- ...
Uit de voorlopige resultaten van verkeersgetuigen blijkt dat de niet-belerende aanpak van dit project een grote impact heeft op deze leeftijdsgroep. Het is belangrijk dat de leerlingen zelf de stap naar meer "nadenken" zetten en dat de leerlingen zelf de link leggen van het verhaal van de verkeersgetuige naar hun eigen leefwereld. Het inschatten van de (mogelijke) gevolgen van onveilig verkeersgedrag heeft méér invloed op de leerlingen dan het spreken over verkeersregels.
Sinds september 2012 verloopt het aanbod Getuigen onderweg via Rondpunt vzw.