Eind 2005 lanceerde de provincie Limburg samen met de drie Limburgse regionale landschappen (www.rlkm.be, www.rllk.be, www.rlh.be) dit ambitieuze beschermingsproject. Ze kregen hiervoor financiële steun van het Europese Doelstellingen 2-programma.
Met de campagne "Gemeenten Adopteren Limburgse Soorten" (GALS) wilde de provincie Limburg, samen met de Limburgse regionale landschappen, de Limburgse gemeenten een impuls geven om via hun gemeentelijk soortgericht beleid de biodiversiteit op hun grondgebied te behouden en waar mogelijk te versterken.
Alle Limburgse gemeenten adopteerden een typische plant- of diersoort en ondertekenden het Countdown 2010-charter. Zij schaarden zich alle achter de Europese oproep om de handen in elkaar te slaan om het verlies aan biodiversiteit te stoppen.
Op de overzichtskaart kun je zien welke soort jouw gemeente adopteerde.
Actieplannen
Het GALS-projectbureau schreef voor elke gemeente een actieplan. Dit is een praktische handleiding met informatie over hoe de gemeente of andere organisaties binnen de gemeente de geadopteerde soort kan behouden en beschermen. De gemeenten werken momenteel hard aan het realiseren van de voorstellen in het actieplan. Dit gebeurt deels via provinciale projectsubsidies of in het kader van andere Europese projecten (SOLABIO, SORP).
Een eerste overzicht
In het LIKONA-jaarboek Nr. 19 geven we een overzicht van alle acties die in elke gemeente werden uitgevoerd. In dit jaarboek vind je ook een artikel over de inspanningen van de gemeenten binnen het GALS-project. Leverden deze inspanningen iets op? Verbeterden ze de status van de geadopteerde soorten?
Biodiversiteitscharter
De provincie Limburg, Natuurpunt vzw en de drie Limburgse regionale landschappen sloegen de handen in elkaar om gemeenten verder te ondersteunen. Dit gebeurt via het initiatief van Natuurpunt "biodiversiteitscharters" en het door Natuurpunt Limburg en het RLH ingediende Leader-project "Mensen en soorten als ambassadeurs voor biodiversiteit".