De provincie Limburg heeft een nieuwe vistrap aangelegd in de Munsterbeek in Bilzen. Een oude stuw van zo’n 40 cm hoog belemmerde de vissen in hun stroomopwaartse zwembeweging op zoek naar onder meer voedsel, voortplantingsplaatsen en schuilplekken. Het provinciebestuur heeft de oude stuw verwijderd en 7 vistrappen aangelegd om het hoogteverschil te overbruggen.
Vissen nemen de trap
“Voor mensen klinkt het soms raar, maar veel vissen in onze waterlopen zwemmen stroomopwaarts om op zoek te gaan naar eten of te schuilen voor roofdieren, bijvoorbeeld. Helaas kennen onze waterlopen verschillende vismigratieknelpunten: constructies die vrije vismigratie verhinderen. Dat is nefast voor de vispopulatie. Daarom streven we ernaar om onze waterlopen stap voor stap hindernisvrij te maken”, legt gedeputeerde van Water, Bert Lambrechts, uit. “Hier in de Munsterbeek hebben we de stuw verwijderd en 7 vistrappen aangelegd. De vissen nemen dus als het ware de trap. Via overbrugbare hoogteverschillen kunnen zij terug stroomopwaarts zwemmen.”
Door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werd één van de vistrappen speciaal ontworpen om met een sensor het debiet van de Munsterbeek te kunnen meten. Deze metingen kunnen door iedereen geraadpleegd worden op www.waterinfo.be
Maatwerk
Vismigratieknelpunten oplossen is altijd maatwerk, benadrukt het provinciebestuur. Hier in de Munsterbeek kon de hindernis verwijderd worden, maar dat kan niet altijd. Soms gaat het om een actieve watermolen of belangrijk erfgoed. Dan wordt er met een vispassage (bypass) gewerkt. Zo realiseerde het provinciebestuur eerder dit jaar een vispassage van 88 meter en 18 vistrappen aan de Keyartmolen in Bree.
In de pijplijn
Het provinciebestuur blijft inzetten op het oplossen van vismigratieknelpunten. Dat is nodig voor de instandhouding en het duurzame herstel van de aanwezige populaties van beschermde beekvissoorten. Er staat bijvoorbeeld nog een project op de planning aan de Roosterbeek in Zonhoven, en er zijn plannen om het knelpunt rond de Slagmolen in Oudsbergen op te lossen. Hiervoor loopt momenteel een studie.
“Naast de strijd tegen overstromingen en droogte is het herinrichten van onze waterlopen een belangrijke taak van de provincie”, besluit gedeputeerde Bert Lambrechts.