De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.
Sfeerbeeld van het FXT Connect event in Thor Central

Een sterke Vlaamse landbouw is nodig voor de voedseleconomie van morgen

vrijdag, 21 april 2023

Gisteren heeft het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemerschap (CIAGO) de tweede editie van FXT georganiseerd. FXT is een netwerkevent om de foodsector in Limburg en Vlaanderen op de kaart te zetten. Johan Jörgensen, stichter van Sweden FoodTech en organisator van Smaka Food, het grootste food-event in Europa, werd  uitgenodigd als keynote spreker. Met zijn lezing "Rethinking our food system" gaf hij verfrissende inzichten voor een veranderend voedselsysteem. Een thema dat overal hoog op de beleidsagenda staat.

Vlaams minister van Economie en Landbouw Jo Brouns: "Om onze voedseleconomie in Vlaanderen te verankeren en ons voedselsysteem verder te verduurzamen, moeten we innoveren op het vlak van productie, distributie en marketing en de voedselproductie van onze land- en tuinbouwers in de eigen regio zien te waarborgen."

"Verduurzaming en innovatie zijn sterke hefbomen", vult Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw verder aan. "We stellen echter vast dat vele businessideeën nooit uitgroeien tot een volwaardige business. Daarom hebben we het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemerschap (Ciago) opgericht. CIAGO ondersteunt kandidaat-ondernemers in de fase van de start-up. Het centrum verbindt ook bestaand ondernemerschap met elkaar. Door die bedrijfssamenwerking ontstaan nieuwe producten in agritech en voedselverwerking."

Voedseleconomie is Vlaams en Limburgs speerpunt

FXT voluit Food x Tech, of Food "meets" Tech, duidt op de exponentiële impact die tech op de agrofood sector heeft.  Het bijeenbrengen van ondernemers, innovators, onderzoekers en investeerders moet een nieuwe impuls aan de verdere groei van de Limburgse foodsector geven. "Door innovatie en duurzaamheid verankeren we de productie van kwalitatieve agro-producten van onze land- en tuinbouwers. Met innovatieve agritechnologie creëren we nieuwe kansen voor de voedselverwerking en voor de transitie naar een nieuwe generatie voedingsproducten", aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw.

Vlaams minister van Economie en Landbouw: "De inspirerende getuigenis van de Johan Jörgensen strookt volledig met onze Vlaamse voedselstrategie. Met dit Vlaams plan werken we voluit aan een veerkrachtige agrovoedingssector gedreven door een duurzame productie en innovatief ondernemerschap. Vlaanderen is nu reeds het centrum van innovatie in landbouw en voeding. We willen nog beter doen en met technologie en innovatie toonaangevend zijn in Europa en de wereld. Zo buigen we de uitdagingen van klimaatverandering, energie, globalisering, … om tot groeikansen voor de Vlaamse voedseleconomie die nu reeds met 135.000 jobs de grootste jobcreator in Vlaanderen is."

Innovatief voedselsysteem verbindt boer en consument

De verankering van de voedseleconomie in Vlaanderen zorgt niet enkel voor economische welvaart maar zorgt er ook voor dat we niet afhankelijk zijn van de geglobaliseerde markt. Gedeputeerde Inge Moors: "Voeding is een basisrecht en dat kunnen we enkel realiseren door onze voedselbevoorrading niet afhankelijk te maken van import. Het is belangrijk dat we de transitie naar een innovatieve en duurzame productie nog versterken en versnellen. De provincie investeert daarom jaarlijks 1,7 miljoen euro in de praktijkcentra, pcfruit, PIBO en PVL, die innovatie uittesten en overdragen naar de Limburgse land- en tuinbouw."

Ook in de Vlaamse voedselstrategie staat strategische autonomie van onze voedselproductie centraal. Vlaams minister Jo Brouns: "Het is onze ambitie om de milieudruk van de Vlaamse land- en tuinbouw te verlagen. Niet door groeikansen te ontnemen maar door verder te verduurzamen. Landbouwers hebben al 9.000 jaar ervaring in een circulaire bedrijfsvoering. Innovatie en verduurzaming gaan hand in hand. De nabijheid van de voedselproductie creëert ook kansen voor een nieuwe voedselcultuur van gezonde, verse en duurzame voeding voor iedereen. De kansen moeten we benutten voor gezonde voedingspatronen thuis of in ziekenhuizen en woonzorgcentra, om voedselverspilling en vooral lege boterhamdozen op de scholen te vermijden."

De nabijheid van de voedselproductie geeft ook via de korte keten kansen voor een directe handelsrelatie tussen boer en consument. Vlaams minister Jo Brouns: "Op de Europese en wereldmarkt zijn onze boeren nog altijd prijsnemers en geen prijszetters. In de korte keten verandert die positie en krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product en erkenning voor zijn ondernemerschap."

Ook de provincie zet sterk in op die directe relatie tussen boer en consument. Gedeputeerde Inge Moors: "Via sensibilisering stimuleren we de Limburgers om Limburgse producten te kopen. En vooral seizoensgebonden te kopen en te eten. Het digitaal platform 'Limburg smaakt naar meer' bevat boordevol informatie die de Limburgse consumenten kan inspireren. En in mei nemen we deel aan de Vlaamse actie van de Week van de Korte Keten."

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.