Tien soorten vleermuizen in Ter Dolen
Maar liefst tien soorten vleermuizen waaronder zeldzaamheden als de baardvleermuis en grijze grootoorvleermuis: dat is het resultaat van het vleermuisonderzoek dat het Regionaal Landschap Lage Kempen, Natuurpunt Studie en de gemeente Houthalen-Helchteren voerden in het beschermde landschap Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Ter Dolen heeft veel troeven op het vlak van cultuurhistorie en natuur, en dus ondersteunen we dit project met een biodiversiteitssubsidie.
Grote diversiteit aan biotopen en verblijfplaatsen brengt heel wat bijzonderheden voort
Dat er bijzonderheden ontdekt zijn, heeft waarschijnlijk alles te maken met de grote diversiteit aan biotopen (bossen, graslanden, waterpartijen) en verblijfplaatsen (bomen, oude zolders, huizen). In Limburg zijn er maar vijf plaatsen gekend waar er meer dan een handvol grijze grootoorvleermuizen verblijven. Ter Dolen kan dus trots zijn op de kolonie met meer dan 70 dieren, met ruime voorsprong de grootste kolonie in Limburg. De soort brengt in Houthalen-Helchteren ook haar jongen groot.
Analyse leidt ook tot inzichten rond natuurverbindingen
Buiten de soortenanalyse onderzochten de projectpartners ook hoe de vleermuizen bepaalde landschapselementen gebruiken als vliegroute of jachtgebied. Die inzichten leveren adviezen op voor het behoud en beheer van dreven, het omvormen van het aangrenzende landschap of de aanpassing van straatverlichting in de omgeving.
In Limburg leven er veel soorten vleermuizen, maar door hun verborgen levenswijze is de kennis erover eerder beperkt.
Het onderzoek in Ter Dolen past in een ruimer verhaal waarbij we een beter zicht willen krijgen op het gebruik van landschapselementen door vleermuizen. Die kennis zal onze werking rond Limburgse natuurverbindingen verder onderbouwen.