De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Biomedisch onderzoek

Meer dan 800.000 euro voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL

vrijdag, 14 juli 2017

Het Limburgs kankeronderzoek krijgt met een toelage van 833.000,00 euro van Kom op tegen Kanker een sterke financiële impuls. “Deze financiële steun is een flinke opsteker voor het klinisch kankeronderzoek dat UHasselt samen met de Limburgse ziekenhuizen Jessa en ZOL uitvoert. Gedeputeerde van Economie Erik Gerits: “De basis voor die samenwerking ligt in het SALK-project ‘Limburg Clinical Research Program’. Met Vlaamse en provinciale SALK-middelen, ten bedrage van 4,4 miljoen euro, heeft het klinisch onderzoek in onze provincie een grote sprong voorwaarts gemaakt en worden talrijke doctoraatsstudies uitgevoerd. In elk van deze studies wordt onderzoek verricht naar een snellere diagnosestelling en naar nieuwe behandelingsmethodes voor bepaalde ziektes en aandoeningen. De Limburgse gezondheidszorg wordt door dit onderzoek kwalitatief versterkt en de healthbedrijven kunnen met de onderzoeksresultaten aan de slag om nieuwe producten, technieken of diensten te ontwikkelen.”

Medisch maatwerk

Prof. Dr. Michiel Thomeer (ZOL/UHasselt) en zijn teamleden krijgen van Kom op Tegen Kanker 437.000 euro voor onderzoek naar een gepersonaliseerde behandeling van longkanker.
“Zo’n gepersonaliseerde behandeling staat of valt met de aanwezigheid van bruikbare biomerkers – stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen. Met een biomerker die kan voorspellen of een patiënt binnen het jaar na een operatie hervalt, zou je een zinloze, risicovolle en dure operatieve ingreep kunnen vermijden ”, aldus professor Thomeer. In dit onderzoeksproject willen de UHasselt/ZOL-onderzoekers bewijzen dat het stofwisselingsprofiel uit een bloedstaal – genomen vóór de operatie – het herval voorspelt van een patiënt die een volledige verwijdering van de longkanker heeft ondergaan. Daarvoor zal ook stofwisselingsprofiel vóór en ná de heelkundige ingreep worden vergeleken.

Levenskwaliteit

Het onderzoek geleid door prof. Dr. Jeroen Mebis (Jessa/UHasselt) focust op de vraag of low-level lichttherapie (LLLT) radiodermatitis kan voorkomen bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Radiodermitis is een jeukende en/of pijnlijke huidreactie die erg lijkt op een brandwonde en kleine handelingen (bijvoorbeeld het handen wassen) bemoeilijkt waardoor kankerpatiënten soms hun radiotherapie moeten onderbreken.
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een algemeen aanvaarde behandeling voor radiodermitis. Onderzoekers van Jessa, Limburgs Oncologisch Centrum en UHasselt toonden al aan dat LLLT de verergering van huidreacties bij borstkankerpatiënten na radiotherapie, tegengaat. Professor Mebis: “LLLT werkt met rood en/of infraroodlicht dat wordt gebruikt in onder meer de tandheelkunde, neurologie en dermatologie. Het is ook erg effectief bij de behandeling van ontstoken mondslijmvlies, een bekende nevenwerking van chemotherapie.”

Met dit project hopen ze bij te dragen aan een hogere levenskwaliteit van de patiënt. “Een betere techniek zal het aantal onderbrekingen van radiotherapie door huidreacties bovendien doen dalen – en, dus, het slaagpercentage van die therapie laten stijgen. Bovenal zal de patiënt, dankzij de nieuwe therapie met LLLT, de kankerbehandeling beter kunnen verdragen.” Voor dit onderzoeksproject maakt Kom op Tegen Kanker 396.132,00 euro vrij.

Meer info via www.uhasselt.be/lcrp

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.